T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TANITMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Mutfağı İspanya'da Tanıtılıyor - San Sebastian Gastronomika Kongresi 2016

 

Türk Mutfağı İspanya'da Tanıtılıyor

            Alanında tek olma özelliği taşıyan ve Türkiye'nin konuk ülke olarak yer aldığı San Sebastian Gastronomika Uluslararası Gastronomi Kongresi'nde, Türk mutfağından lezzetler sunulacak Kongrede, Türkiye'nin önde gelen aşçıları, delegelere canlı performansla Türk mutfağına özgü yemeklerden hazırladıkları menülerin tanıtımını yapılıyor.

            İspanya’nın en önemli ve en prestijli gastronomi kongresi olan San Sebastian Gastronomika, 01-05 Ekim 2016 tarihleri arasında Bask bölgesinde bulunan San Sebastian şehrinde 18.kez gerçekleştirilmektedir

            Türkiye, kongreye 2016 yılında Konuk Ülke olarak iştirak etmiştir. Diğer konuk ülkeler Güney Afrika, Brezilya, Japonya, Macaristan ve Avustralya’dır.

Kongre dahilinde düzenlenen Gastronomi Fuarı, 2015 yılında 150 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. 2016 yılında, San Sebastian’ın, Polonya’dan Wroclaw kenti ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti olması, bu yıl düzenlenecek etkinliğe yerel kuruluşların söylemiyle özel bir anlam yüklemektedir. 2015 yılında düzenlenen etkinliğe ilişkin bazı rakamlar şöyledir.

  •        1,524 konferans delegesi (2014 yılına göre 20% artış)
  •        Katılımcı ülkeler: 37
  •        Fuar katılımcı sayısı: 150
  •        Gerçekleştirilen sokak yemeği tadımları: 6,024
  •      Düzenlenen etkinlik sayısı: 154
  •       Çalışan personel sayısı: 435
  •       Ziyaretçi sayısı: 12,900 (10% artış)
  •       Akredite gazeteci: 420

KONGRE ESNASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK FAALİYETLER

            KONGRENİN FORMATI:

            5 gün sürecek olan etkinliğin; Gastronomi Kongresi, Gastronomi Fuarı ve kongre alanı dışındaki etkinlikler olmak üzere üç ana bölüme ayrılmıştır.

            1.         Gastronomi Kongresi:

            Ulusal ve uluslararası gastronomi profesyonellerinden oluşan yaklaşık 1600 delegenin katılım sağlayacağı kongrede bir ana sahne yer almaktadır. Uluslararası alanda isim yapmış olan aşçıların sahne performansı sergileyeceği kongre, 3-5 Ekim tarihleri arasında toplam 3 gün sürecektir.

            Türkiye, söz konusu ana sahnede toplam 5 şef ile yer alacaktır       Söz konusu şefler, kongrenin ilk günü olan 3 Ekim 2016 tarihinde toplam 2 saat süre ile performans gerçekleştirmiştir. Kongreye katılan 350 delege ise hazırlanan yemeklerin tadımını gerçekleştirmektedir. (sahnede yer alan her bir şef en az 350 kişilik tadım mönüsü hazırlayacaktır).

            2.         Gastronomi Fuarı

                        a.         Stand içi kurgu:

Kongre merkezi ile aynı mekanda olan fuar alanında, ülkemize ait 24 metrekarelik bir stand bulunacaktır. Söz konusu standda, 03-05 Ekim 2016 tarihleri arasında her gün, kongre molalarına denk gelecek şekilde, kurgu çerçevesinde belirlenecek ve standda bulunacak üç şef tarafından hazırlanacak gastronomi kültürü örneklerinin profesyonellere sunumu gerçekleştirilecektir. (Kurgu: Göbeklitepeden modern Türk mutfağına uzanan gastronomi kültürünün özeti. Göbeklitepe, Hitit, Selçuklu, Osmanlı ve modern dönemden örnekler) Ülkemiz mutfak kültürünün anlatıldığı “Gastronomi Broşürleri” ilgililere takdim edilecektir.

           

3.         Kongre Alanı Dışındaki Etkinlikler

                        a.         Açılış günü (1 Ekim 2016):

Meydanda show cooking etkinliği:

           

1 Ekim 2016 tarihinde 2 adet Türk şef, basına ve halka açık bir meydanda yarımşar saatlik canlı performans sergilemiştir. Sözkonusu etkinlik konuk ülkeler arasında yalnızca Macaristan’a açık olacak, başka bir ülke bulunmayacaktır. Faaliyetin yapılacağı meydanda 2 adet dev ekran bulunmakta olup, performanslar sırasında bu ekranlar tanıtım amacıyla tarafımızca kullanılmıştır.

            b.         İkinci gün (2 Ekim 2016)

Kongre sarayında Show Cooking etkinliği:

Kongre sarayı içinde tahsis edilecek bir salonda, 1 saat süresince show cooking gerçekleştirilmiştir.. Etkinliğe basın ve halk davetli olmuştur.

Sokak Lezzetleri (Street Food)

 

2 Ekim tarihinde başlayıp 5 Ekim akşamına kadar devam edecek ve kongre sarayı dışında halka ve profesyonellere açık şekilde gerçekleşecektir. Türkiye’den gelecek 2 adet şef, her gün 2 adet mönü ile geleneksel sokak lezzetlerinden örnekler sunacaktır. Yemekler halk ve profesyonellerce satın alınmak suretiyle tadılacaktır

 

2 Ekim 2016 tarihinde 13.30-19.00; 3, 4 ve 5 Ekim 2016 tarihinde 11.00-20.00 saatleri arasında gün boyu servis devam edecektir. Tavuk-pilav, döner, içli köfte, çiğ köfte, ızgara köfte gibi geleneksel sokak lezzetleri arasından tarafımızca seçim yapılarak günlük mönü belirlenecektir. Sözkonusu etkinlikte de konuk ülkelerden yalnızca Macaristan yer alacaktır.


FOTOĞRAF GALERİSİ

  • Gastronomika_13.jpg
  • Gastronomika_14.jpg
  • Gastronomika_15.jpg
  • Gastonomika2016_08_ciger.jpg
  • Gastonomika2016_01.jpg
  • Gastonomika2016_02.jpg
  • Gastonomika2016_03.jpg
  • Gastonomika2016_04.jpg
  • Gastonomika2016_05.jpg
  • Gastonomika2016_06_iclikofte.jpg
  • Gastonomika2016_07_kellesogus.jpg
  • Gastronomika_2016_11.jpg
  • Gastronomika_12.jpg
  • Gastonomika2016_09_katmer.jpg
  • Gastonomika2016_10_kofte.jpg













VİDEO GALERİSİ

Gastronomika 2016 
Etiketler: tanıtma, film, gastronomika 2016
Gastronomika 2016 
Etiketler: tanıtma, film, Gastronomika 2016
Gastronomika 2016 
Etiketler: tanıtma, film, Gastonomika 2016
Gastronomika 2016 
Etiketler: tanıtma, film, Gastonomika 2016

Gastronomika 20 ...

Gastronomika 20 ...

Gastronomika 20 ...

Gastronomika 20 ...